Amsterdam/2014

From World Naked Bike Ride
Jump to: navigation, search

Home > List of rides > Netherlands > Amsterdam > Amsterdam/2014

Nederlands

Amsterdam, 2014

Het was zaterdagochtend, 28 juni 2014, nog best even spannend hoe het weer zich zou ontwikkelen. Na twee achtereenvolgende jaren met niet zo'n best weer verlangde iedereen natuurlijk naar een strakblauwe hemel met een weldadig zonnetje. En ja hoor, we kregen het ditmaal in Amsterdam. Terwijl in het oosten des lands nog meerdere buien neerdaalden was het in het westen des lands prima fietsweer.

En of het het mooie weer geweest is of iets anders dat weten we niet. Maar we kregen ditmaal een record aantal deelnemers aan de start. Nooit eerder in de voorgaande jaren waren we met zo'n grote en ook gemêleerde groep. Vrouwen en mannen, jong en oud en alles wat daartussenin zit, ze waren er allemaal! Het zijn er volgens de statistici onder ons meer dan 80 geweest. Nog niets in vergelijking met de deelname in een stad als Londen, maar toch meer dan een verdubbeling ten aanzien van de hoogste opkomst in de jaren tevoren. We hadden dit aantal in onze stoutste prognoses op verzoek van journalisten die ons op die dag zelf of de dagen tevoren interviewden niet durven vermelden. Alleen deze opkomst al maakte iedereen bij de start in het Park Frankendael in Amsterdam-Oost meteen heel blij. Er heerste een vrolijke en ontspannen sfeer en dat is de hele rit zo gebleven.

Een lint van volledig naakte, bijna naakte deelnemers en geklede sympathisanten bewoog zich door de stad langs de grachten, over bruggen en op pleinen. Het was ongetwijfeld een feest om te zien, maar ook zeker een feest om erin te participeren. En dat allemaal voor een beter milieu in de binnensteden, een veiliger positie van fietsers in de stadscentra en een opwaardering van de natuurlijke kracht van ons eigen lichaam. Het was die 'boodschap' van de WNBR, die op de haltepunten ook steeds luid werd verkondigd voor het in grote getale samengekomen publiek. Op de Magere Brug, het Spui en het Rembrandtplein was het telkens een drukte van jewelste en overal werden we enthousiast ontvangen, aangemoedigd en geprezen. De gehele tocht was er nauwelijks een wanklank te horen.

Tegen het einde van de rit togen we met z'n allen naar het Museumplein, waar door gerenommeerd fotograaf Ewoud Broeksma een bijzondere installatie was voorbereid. Met het Concertgebouw als imposante achtergrond en met natuurlijk een fiets, ons boegbeeld, op de voorgrond werden wij allen in een uniek fotomoment, de 'Dagwacht' of de 'Naaktwacht' (noem het maar, zoals je het wilt) vereeuwigd. Het was echt heel bijzonder en het gaf deze rit in meer dan één opzicht een heel apart cachet.

Van daaruit ging het naar het eindpunt, het Vondelpark. Voor het talrijke aanwezige publiek reden we er nog een ererondje en zo kwam er weer een einde aan wat tot nu toe een van de meest geslaagde Nederlandse WNBR-ritten genoemd mag worden.

We zien al uit naar de editie 2015. Natuurlijk zijn jullie er dan toch ook allemaal weer?! En breng allemaal nog minstens iemand anders mee, want we willen ook dan zeker weer alle stoutste prognoses overtreffen.

Bron: Facebook, World Naked Bike Ride Amsterdam

English

28 June 2014

Photos, videos, media coverage

Media coverage
Photos
Video

NB.: Links may be outdated!